Recomandari pentru copii

Cu toate ca igiena orala este usor de intretinut, iar afectiunile dentare pot fi evitate, multi copii fac carii, care pot duce la dureri, nopti nedormite, conducand intr-un final chiar la extractia dintelui afectat. Este important sa-i invatam pe cei mici despre cum pot evita aceste probleme, avand o igiena orala corespunzatoare.

Mancare

Consumul de alimente nutritive variate este foarte important, mai ales in timpul copilariei, cand copiii sunt in plina dezvoltare fizica si psihica. Copilaria este perioada in care copilul invata ce si cum sa manance, ce este bine pentru el si ce nu, asa ca este bine sa-l incurajati sa manance sanatos.

Sfaturi:

  • Asigurati copilului alimente variate cu o valoare nutritiva mare, incluzand fructe si legume, carne, etc.
  • Evitati sa-i dati snacksuri si dulciuri intre mese, deoarece atunci probabilitatea de a face carii este foarte ridicata.


Lichide

Invatati copiii ca nu este sanatos sa bea bauturi acidulate, deoarece acestea nu sunt necesare pentru o dieta sanatoasa si mai ales pentru ca dauneaza dintilor.

Sfaturi:

  • Obisnuiti copiii sa bea apa plata si lapte.
  • Evitati sa le dati bauturi dulci, mai ales intre mese.


Igiena orala adecvata

Periajul complet, impreuna cu tehnica corespunzatoare sunt necesare pentru dinti si gingii sanatoase. O igiena orala buna, intretinuta de la o varsta frageda poate reduce riscul de afectiuni ce pot aparea cand copilul se dezvolta. Incurajati copiii sa se spele pe dinti de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Sfaturi:

  • In primii ani de viata (pana la varsta de 6 ani) este bine sa folositi o periuta de dinti moale si pasta de dinti cu un continut mai scazut de fluoruri.
  • Asistati la periajul copiilor dvs, pentru a va asigura ca este realizat corect (pana la 7 ani).


Joaca

Daca copilul dvs joaca fotbal, hochei sau alt sport in care acesta se poate lovi, este necesar sa le procurati o proteza de protectie, deoarece astfel, dintii sunt protejati si scade riscul de accidentari.

Obiceiuri

Obiceiurile sanatoase sunt foarte importante inca de la o varsta frageda. Aceste obiceiuri includ o dieta sanatoasa, igiena orala corespunzatoare si vizite regulate la dentist. Controalele medicale dentare trebuie sa inceapa de la aparitia primului dinte, si nu mai tarziu de 1 an de la nastere, urmand ca frecventa vizitelor urmatoare sa va fie recomandate de medicul dentist.

Sfaturi:

  • Nu amanati controalele medicale. Daca apare vreo problema, vizitati medicul dentist imediat.
  • Incercati sa ii explicati copilului ca vizitele la medic sunt normale si ca ar trebui sa faca parte din rutina obisnuita.